toSwitch

125

Parnassia

Manifestaties:
7/9 gratis test voor iedereen: ‘Hoe normaal ben ik’, optreden Jostiband (om 13.00 uur en om 16.00 uur); 8/9 voorlichtingsdag medicijnen, optreden Jostiband (om 13.00 uur en om 16.00 uur; 9/9 Presentatie fotoboek ‘Waarom ik?’, aanbieding eerste exemplaar aan de commissaris van de Koningin.

Hoewel Van Beijnum met Hier zijn leeuwen dus is overgestapt op fictie, kleedt hij zijn romans nog altijd aan met elementen uit de realiteit. Zo is Amsterdam het decor voor zijn twee meest succesvolle romans, Dichter op de Zeedijk en De oesters van Nam Kee, en is een van de hoofdpersonages in De ordening gebaseerd op een bestaand persoon: de weduwe Rost van Tonningen. Bovendien is Van Beijnum van mening dat echte details in een roman beter werken dan uitvoerige beschrijvingen. Berry en Thera drinken in De oesters van Nam Kee dan ook niet gewoon blikjes bier, maar blikjes Tuborg Goldlabel; Stella eet in De ordening een pak Chocoprinsen in plaats van een pak koekjes. Van Beijnum hierover in een interview:

Daarnaast weet ik hoeveel omhaal van woorden je kunt vermijden door één goedgekozen detail. Dat wekt intimiteit, authenticiteit. Ik bedoel: mijn moeder rookte Peter Stuyvesant. Voor het ontbijt. Need I say more? (Het Parool, 14 januari 2000)

Het is natuurlijk maar de vraag of het noemen van zo’n merk nu zoveel meer zegt. Het gaat er in literatuur niet om of wat je opschrijft echt klopt met de werkelijkheid, het gaat er om dat in de manier waarop je iets opschrijft, je de werkelijkheid kunt liegen, je een niet bestaande werkelijkheid waarachtig, geloofwaardig kunt beschrijven. Het gevaar van echt bestaande details als merken is dat ze wat dat betreft als een zwaktebod overkomen en ze bovendien de houdbaarheidsdatum van de boeken beperkt maken.